DIAFRAGMA

Aquest potent múscul el trobem aproximadament al centre del  tòrax i al estar situat en aquesta zona es podria dir que és una víctima.

És una víctima perquè està sotmès a pressions i a traccions de lligaments de músculs i òrgans i a alteracions del seu funcionament en estats emocionals. Sí! Les emocions hi tenen molt a veure.

El diafragma és el múscul principal de la respiració, però en les següents línies te n’adonaràs de la importància que té per a altres funcions.

Funcions:

  • Respiratòria
  • Hemodinàmica
  • Viscerals
  • Fonació
  • Esforços
  • Estàtica i la dinàmica

 

VEIEM-LES AMB MÉS DETALL:

RESPIRATÒRIA

Aquesta és la seva principal funció.

Quan inspirem el diafragma baixa i disminueix la pressió intratoràcica i d’aquesta manera entra aire als pulmons.

En espiració succeeix el contrari, el diafragma puja augmentant la pressió intartoràcica i l’aire surt dels pulmons.

HEMODINÀMICA

Ajuda al bombeig junt amb el cor del retorn venós de la zona abdominal

VISCERALS

Els òrgans i vísceres tenen  un moviments que es diuen motilitat i peristaltisme. Gràcies als moviments diafragmàtics  els òrgans i vísceres reben l’estímul necessari perquè tinguin l’elasticitat suficient per desenvolupar les seves funcions correctament.

FONACIÓ

És indispensable per la comunicació perquè modula el caudal d’aire al passar per la laringe i per les cordes vocals. Els cantants saben molt bé que “cantar amb el diafragma” els ajuda a aconseguir una millor tècnica vocal.

ESFORÇOS

Molt important en les dones durant el part. Quan  anem a defecar s’utilitza creant un augment de la pressió a la cavitat abdomino- pèlvica i poder portar a terme aquestes funcions.

ESTÀTICA I DINÀMICA

És un múscul clau per les seves múltiples relacions i moltes d’elles afecten, també, a la postura.

TIPUS DE RESPIRACIÓ

 

1-NENS – Abdominal

2- HOMES- Costal superior i inferior

3- DONES- Costal superior

4-AVIS- Costal inferior

Naixem “programats” per respirar correctament però a mida que ens fem grans, la cosa canvia. Pels hàbits i la societat en la que vivim, deixem de fer-ho correctament.

Estadísticament les dones són les que surten més mal parades.

COM AFECTA L’ESTRESS AL SEU FUNCIONAMENT

L’estrès està a l’ordre del dia i ara encara més, per la situació d’incertesa en que vivim. En un article anterior et vaig explicar com afecta el covid al bruxisme.

https://xaviperezosteopata.com/el-bruxisme-en-epoca-de-coronavirus/

Per fer una correcta inspiració diafragmàtica s’hauria d’inflar l’abdomen i no el pit.

Quan entrem en situació d’estrès inspirem malament, inflant més el pit que l’abdomen i amb el pas del temps va perdent elasticitat, el tòrax va quedant més rígid i el sistema visceral va agafant tensions.

Això traduït pot provocar:

  •  Sensació d’angoixa amb molèsties a la zona del plexe solar.
  • Pressió al pit ( sensació de que et claven una agulla i et travessa fins a l’escàpula) per la relació amb el pericardi.
  • Sensació de que no pots agafar aire fins al final (com si se’t tallés la respiració).
  • Dolor lumbar degut a les seves insercions posteriors en aquesta zona.
  • Reflux gastro-esofàgic al haver-hi un excés de tensió en l’orifici per on passa l’esòfag.
  • Males digestions i alteracions en trànsit intestinal per disminució d’estímuls a la víscera disminuint la motilitat i el peristaltisme.( necessiten massatge) o per afectació del X nervi cranial al seu pas pel diafragma que entre altres coses controla el sistema digestiu.
  • Variació postural ja que la seva afectació pot fer variar el centre de gravetat.
  • Problemes de retorn venós en persones amb problemes circulatoris per la relació amb la vena cana inferior i la sang que recull del sistema digestiu.(sistema porta)

A part de l’estrès també vull comentar-te que hi ha factors que no estan relacionats amb l’estrès i afecten el seu funcionament, com impactes, operacions i accidents.

 

PERQUÈ ÉS GRAN OBLIDAT?

Hi ha teràpies que no se li dona importància o se’l tracta molt superficialment. Inclús amb osteopatia els signes o símptomes et confonen i no se li dona l’atenció que es mereix.

Moltes vegades és la clau del tractament, una vegada el treballes com es mereix es comencen a obrir portes i el tractament és molt més fluid i efectiu.

L’osteopatia és una teràpia holística (té en compte tot l’organisme) i des del meu punt de vista l’èxit del tractament del diafragma com qualsevol altre dolència es basa en la barreja de tècniques:

  • Estructurals
  • Cranials
  • Víscerals
  • Meníngeas

Això és tot.

Sempre et parlo des de l’experiència, si vols preguntar, comentar o aportar més informació no dubtis a fer-ho, sempre seran benvinguts.

Obrir xat
Contacta amb mi
En què et puc ajudar?